Mit is jelent, ha egy csokoládé kézműves?

Mit is jelent, ha egy csokoládé kézműves?Az édességek közül talán a csoki számít a legnépszerűbbnek. A csokik közül a legnépszerűbbek még mindig a boltokban, üzletekben megvásárolható, tömegesen gyártott termékek, de egyre jobban növekszik a kézműves csokoládék keresettsége is.

A tömegesen gyártott csokoládék előnyei közé tartozik, hogy olcsóbbak, mint a kézműves csokik, és a választék is jóval nagyobb. Hogy mégis miért keresik egyre többen a kézműves csokikat, ha nem az áruk miatt? A rengeteg előny miatt, amivel a kézműves csoki fogyasztása jár.

A kézműves csokik jellemzője, hogy minőségi kakaóbabból készülnek. Amíg a tömeggyártás során a fontosságot az olcsó elkészítés jelenti, addig a kézműves csoki készítése esetén a minőség a fő szempont. Ez a minőség nem csak a felhasznált kakaóbab minőségében jelenik meg, hanem a hozzáadott (vagy éppen hozzá nem adott) anyagok esetén is.

Amíg a tömeggyártással készülő termékeknél a legolcsóbb, sok esetben egyben egészségtelen, hozzáadott anyagokat használják, addig a kézműves csoki készítés során gyakran egyáltalán nincsenek hozzáadott anyagok, vagy pedig olyanok vannak, melyek kevésbé ártalmasak az egészségre. A hozzáadott anyagokat nem tartalmazó csokik a mindenmentes csokik, de olyan termékeket is lehet vásárolni a kézműves csokik közül, melyek gluténmentesek, tejmentesek, vagy akár laktózmentesek. Ezek különösen előnyösek azok számára, akik valamilyen ételallergiában szenvednek, de az allergiával nem rendelkező emberek is szívesen fogyasztják ezeket a csokikat. Minél kevesebb ízesítőt tartalmaz egy csoki, annál inkább a kakaóbab minősége fogja meghatározni az elkészített csokoládé ízét.