A gépi földmunkák előnyei

A gépi földmunkák előnyeiA földmunkák között két típust különböztethetünk meg, a kézi és a gépi földmunkát. Fontos megjegyezni, hogy kizárólagos gépi földmunkát nagyon ritkán végeznek, az esetek túlnyomó többségében, ha a gépi földmunkát alkalmaznak, akkor is szükség van kézi munkálatokra is. Ennek ellenéri a gépi földmunkának számos előnye van, nézzünk meg néhányat.

A gépi földmunka elsődleges előnye a, hogy sokkal gyorsabban végezhető, és nagyobb mennyiségű föld termelhető ki így ugyanannyi idő alatt. Nem véletlen, hogy nagyobb volumenű földmunkák esetén mindig gépi földmunkát végeztetnek.

Gépi földmunkával a kitermelés mellett egyúttal az elszállítás is könnyedén megoldható. Mivel általában a kitermelt föld, a kiásott fák, bokrok elszállítása is megoldandó, így azokat kézi földmunka esetén is el kell szállítani, amire általában ugyanúgy gépeket szoktak használni, mert senki nem fogja saját maga elhordani a kitermelt anyagokat.

Amikor sok a teendő, akkor a gépi földmunka gazdaságosabb is. Kisebb munkákhoz, pl. egy kerítés alapásáshoz gyakran nem éri meg gépet hívni, azonban, ha napokig tartó munkálatokról van szó, akkor a gép bérlés és a gépkezelő költségei általában alacsonyabban kijönnek, mintha több napig kézi erővel végeznék a munkálatokat.

Egy hátrányt is meg kell azért említeni a gépi földmunkánál, mégpedig azt, hogy nem végezhető vele nagyon precíz munka. Emiatt a gépi földmunkákat általában kézi földmunka szokta követni, amivel elvégzik az utolsó simításokat.