Miből áll a klíma beszerelés ára?

Miből áll a klíma beszerelés ára?Klíma vásárlás előtt több tényezőt is figyelembe kell venni, ami befolyásolja az végösszeget. Ezeket a tényezőket, összetevőket fogjuk bejegyzésünkben megnézni.

Az összeg nagy részét természetesen a klíma készülék ára teszi ki. A klíma ára több dologtól is függ. Nagyban meghatározza a készülék árát a gyártója és a funkciói. A nevesebb gyártók drágábban adják termékeiket, ilyen esetben a minőséget, szakértelmet fizetjük meg. A funkciók esetén pedig magukat a funkciókat, amiket használni szeretnénk. Ilyen lehet pl. a wifi csatlakozási lehetőség vagy a fűtésre való alkalmasság. Természetesen a készülék ára a teljesítménytől is függ, a nagyobb teljesítményű klímák drágábbak.

A klíma árak következő tényezője az anyagköltség. A csövek, vezetékek minősége és mennyisége is több tízezer forintok különbségeket eredményezhet az anyagköltség szempontjából. A szükséges anyagok mennyiségét általában az határozza meg, hogy a beltéri és a kültéri egységek milyen messze kerülnek egymástól.

A harmadik tényező a szerelés munkadíja. Gyakori tévhit, hogy mivel télen és nyáron is ugyanannyi idő a szerelést elvégezni, ezért a munkadíj is változatlan. Ez azonban nem feltétlenül van így. Nyáron nagyságrendekkel nagyobb a kereslet klímaszerelés iránt, így ilyenkor általában a szerelők is magasabb díjakkal dolgoznak. Ha azonnal van szükség a klímára, akkor akár sürgősségi díjat is számolhatnak fel még a megemelt munkadíjon felül is.